Анатомія міжкімнатних дверей

Так, на жаль двері не можна використовувати як дошку для серфінгу чи як портал в інші виміри, тим не менше, майже в кожній квартирі чи будинку вони є невід’ємним елементом інтер’єру.

В цій статті ми оглянемо конструкцію і термінологію міжкімнатних дверей. Сподіваємося, що з цими знаннями вам буде легше підібрати для себе оптимальний варіант дверей. Усі ми маємо широкий досвід користування міжкімнатними дверима і здається, що нічого складного в них немає, тим не менше, існує декілька особливостей конструкції, на які важливо звернути увагу як вид полотна, що таке двері з чвертю та без, ліві та праві та інші. Розпочнемо з зображення, в якому все показано, а нижче розпишемо всі компоненти дверей в деталях.

Компоненти міжкімнатних дверей

Дверна коробка

На коробку кріпиться дверне полотно. Коробки завжди виготовляються з чвертю на відміну від полотна, яке може бути з чвертю в залежності від моделі.

Лиштва (наличники) – це частина дверної коробки, планка, якою обрамлюються двері, вона має як і естетичне призначення, щоб прикрити щілину між коробкою та стіною так і практичне для покращення ізоляційних характеристик. Зазвичай лиштва має схожий дизайн до дверної коробки.

Коробки бувають стандартні та телескопічні. Якщо ширини стандартної коробки не вистачає, використовується так звана добірна планка для подовження коробки. В телескопічну коробку лиштва та добірна планка входять в комплект. Така коробка дещо краще виглядає, бо там не потрібно прибивати цвяхами лиштву, хоча цвяхи для стандартних використовуються без головки і малопомітні, а деякі стандартні коробки замість цвяхів з’єднуються монтажною кліпсою. Також усі телескопічні коробки комплектуються ущільнювачем. Стандартні коробки також ставлять, якщо не потрібно лиштви на іншу сторону стіни (робиться відкос).

Також бувають приховані коробки, які вбудовуються в стіну. Детальніше про них в розділі “Приховані двері”.

Телескопічна і стандартна коробки

Зліва – телескопічна коробка, зправа – стандартна з лиштвою без добірної планки

Дверне полотно

Дві найбільш популярні конструкції дверей – щитові та збірні.

  • Щитові. Бюджетний варіант, таке полотно – це комбінація дерев’яного соснового брусу (рама) з сотовим або наповнювачем іншого виду по типу трубчатого наповнювача з ДСП (ним наповнюється порожнина всередині рами). З плюсів цих дверей можна відмітити, що вони одні з найлегших і створюють мінімальне навантаження на завіси та коробку, також такі двері менше реагують на перепади вологості в кімнаті.
  • Збірні (фільончасті та царгові). Такі двері збираються з соснового брусу і вставок зі скла або тонких панелей МДФ.

Порівняння щитових та збірних дверей

З чвертю та без

Що означає чверть на дверях? Міжкімнатні двері з чвертю більш рідкісні, їх ще називають «двері з фальцем», тому що в таких дверях з внутрішньої сторони фрезою знімається шар і таким чином, коли такі двері закриваються, частина втоплюється, а частина залишаєтсья ззовні (двері без чверті втоплюються повністю в дверну коробку). Це трохи покращує зовнішній вигляд, бо тоді не видно проміжку між дверима та коробкою і тепло- та звукоізоляційні характеристики, тому наявність чверті більш важлива для вхідних дверей (усі вхідні двері спроектовані таким чином) ніж міжкімнатних. Хоча для стилю “модерн” вважається, що краще підходять двері без чверті. Для прихованих дверей, які не повинні сильно виділятися на фоні стіни, полотно з чвертю також не підходить.

Порівняння дверей без та з чвертю

З міжкімнатних дверей Брама виробляє наступні серії з чвертю: 2, 18 та 19. Перед замовленням дверей такого типу необхідно точно визначитися, чи потрібні праві чи ліві, бо на відміну від звичайних в такі двері врізається місце під замок ще на фабриці.

Ліві та праві

Ми вже описали процес визначення типу дверей в попередній статті Анатомія вхідних дверей і до чого тут кіт. Для міжкімнатних процес ідентичний: щоб правильно визначити бік дверей, ви повинні стояти перед ними, щоб полотно дверей відкривалось на вас. Якщо петлі знаходяться ліворуч, перед нами ліві двері. Якщо петлі знаходять праворуч, значить двері праві.

Ліві та праві двері

Засклення

З заскленням нічого складного немає, бувають засклення різного кольору та різної ступені прозорості, дзеркальні, з малюнками і без, в тому числі і заливний вітраж по технології CPI – акрилова смола заливається для формування фону малюнка, така смола і виглядає красиво і більш стійка до вигорання та вологи.

Ще один вид скла, який варто розглянути детальніше – триплекс. Скло такого типу складається з декількох ламінованих шарів, тому коли таке скло розбивається, уламки не розлітаються в різні сторони. За рахунок товщини та структури, скло триплекс володіє покращеними звуко та теплоізоляцією.

Приховані двері

Двері прихованого типу – це грунтовані двері під фарбування для гіпсокартонних стін. Торці полотна та коробка виготовляються з анодованого алюмінієвого сплаву. Коробка вбудовуються в стіну та обшиваються гіпсокартоном разом із стіною. Такі двері монтуються без лиштви чи чверті, щоб двері не виділялися на фоні стіни. Завіси прихованого типу і замки врізаються на заводі, тому як і з дверми з чвертю, потрібно заздалегідь вибрати, які вам потрібні, ліві чи праві і чи будуть вони відкриватися всередину чи ззовні. У нас можна знайти приховані двері від виробників МВМ (грунтовані двері) та Брама (7-ма та 8-ма серії; двері уже пофарбовані; прихована коробка тимчасово недоступна).

Двері прихованого монтажу

Пожежо, звукостійкі

Звукоізоляційні дверні полотна наповнюються спеціальним шумопоглинаючим наповнювачем. А пожежостійкі двері сертифікуються згідно стандартів державної системи сертифікації УкрСЕПРО і комплектуються протипожежним замком та петлями. Ми пропонуємо міжкімнатні шумоізоляційні, пожежостійкі від виробника Брама.

Розсувні двері

Також зараз в моді такі нестандартні двері такі як розсувні, які мають іншу конструкцію, ніж ті, до яких ми звикли. В них входить полотно, розсувна система та декоративний карниз, який встановлюється з естетичних міркувань, щоб приховати розсувну систему. Система в свою чергу складається з направляючої рейки, роликів і кріплення. До переваг таких коробок можна віднести естетичність, відсутність дверної коробки, довговічність (бо полотно ніяк не взаємодіє з коробкою), більше вільного простору, коли двері відкриті. До недоліків: гірші звуко та теплоізоляція, такі двері неможливо замкнути.